Lånertjek og fjernadgang

Sidst opdateret:28.10.2013

Indhold

DBCs fælles lånertjekservice

Den fælles lånertjekservicen er en webservice der anvendes af systemer og grænseflader til opslag i et bibliotekers lånerregistre, for at verificere om en bruger er indmeldt, og om vedkommende bruger evt. samtidig er er borger i kommunen.

Eksempler på DBC-produkter der anvender servicen er lånertjek i bibliotek.dk, netpunkt.dk, Filmstriben og InfoMedia fjernadgangsservice. Eksempler på anvendelse i ikke-DBC-produkter er Statsbibliotekets service "Videnskabelige artikler" og "Netlydbog".

Fordelene ved denne fælles lånertjekservice er:

  • at udbyderne af elektroniske ressourcer ikke skal kende til de enkelte bibliotekers konkrete lånertjekmetode(r)
  • at biblioteket kan genbruge deres lånertjekmetode(r) til forskellige elektroniske ressourcer
  • at biblioteket selv kan vælge hvilken lånertjekmetode der skal bruges af de enkelte elektroniske ressourcer

Opsætning af lånertjekmetode i VIP-basen

For at kunne tilbyde slutbrugere fjernadgang, skal biblioteket lave opsætning i VIP-basen, før udbyderen af den konkrete elektroniske ressource kan anvende den fælles lånertjekservice. Dette gøres i VIP-grænsefladen under afsnit B. Slutbrugere, 3. Lånertjekmetoder.

Der er fire forskellige lånertjek metoder som man kan vælge imellem i VIP-basen, men hvilke man kan anvende kommer helt an på hvad bibliotekets lokalsystem kan.

  1. NCIP
  2. NCIP - låner bor i kommunen
  3. Netmusik POST
  4. Netmusik GET:

I behøver kun at oprette en lånertjekmetode én gang (fx en NCIP-låner bor i kommunen). Den kan efterfølgende anvendes til fjernadgang til flere forskellige elektroniske ressourcer der har det tilfælles at de kræver at låneren bor i kommunen.

Hvis I anvender lånertjek i bibliotek.dk uden PIN-kode, og I ønsker at anvende Netmusik-lånertjek som metode til fjernadgang, så skal I åbne for at brugeren kan indtaste PIN-kode i bibliotek.dk (enten Kan indtastes eller Obligatorisk, VIP-grænsefladen afsnit B. 2 Pinkode. Det skyldes at Netmusik-lånertjek kræver PIN-kode, og kun ved at åbne for PIN-kodevalg i bibliotek.dk, kan brugeren gemme denne i sin bibliotek.dk-opsætning.

Information og teknisk dokumentation af lånertjek

Teknisk dokumentation af webservice